Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Bedre holdning

Improved posture

Strekk deg, ikke sitt som en høysekk! Kanskje har du en eldre slektning som sa det til deg da du var ung, eller til og med da du var eldre. En irriterende oppfordring, javisst, men faktum er at en god holdning ikke bare ser bra ut, det er også viktig for ditt velvære på lang sikt.

Den gode nyheten er at det nesten aldri er for sent å begynne å jobbe med holdningen din, selv om du har kommet på etterskudd og synes du ser slapp ut.

Men la oss begynne med det første. Hvorfor er det ikke bra å ha en litt sammensunken holdning?

- Dårlig holdning gir deg mindre kontroll over kroppen, og musklene blir svake og stive.
- Du belaster nakke og rygg feil, noe som på sikt fører til smertefulle tilstander.
- Dårlig holdning ser rett og slett ikke bra ut.

HVORDAN KAN JEG FORBEDRE HOLDNINGEN MIN?
1. Tren, tren, tren! Styrk holdningen din ved å styrke musklene i nakke, bryst, overkropp og skuldre. Kroppen er ikke sterkere enn sin svakeste del! Få hjelp av en fysioterapeut som kan utvikle gode øvelser som passer deg. Hvis du går inn på Youtube, finnes det en mengde øvelser som fokuserer på stabilitet i overkropp, brystrygg og nakke. ,

2. Bruk en holdningsvest som motvirker foroverroterte skuldre og gribbenakke. Ved å bruke holdningsvesten får du også en venn som gir deg gjentatte tilbakemeldinger. Det kan ellers være vanskelig å huske å opprettholde en god holdning gjennom hele dagen. Med en holdningsvest kan du også justere den slik at skuldrene ikke roterer forover. I tillegg til en holdningsvest finnes det også produkter som hjelper deg med å holde kroppen rett når du sitter.

3. Varier arbeidsstillingen din hvis du har en stillesittende jobb. Det er lett å havne i samme stilling hele tiden, for eksempel med armene foran seg ved tastaturet. Det finnes en rekke ergonomiske produkter som kan hjelpe deg med å forbedre ergonomien på arbeidsplassen og dermed forbedre holdningen din.

4. Vær stolt! Se fremover, ikke ned! Bare på den måten kan du rette opp hodet.

5. Ikke gi opp! En rettere holdning kommer ikke av å trene noen dager eller tøye ut av og til. Den kommer av å jobbe hardt over lang tid. Ikke mist fokus, fortsett. Tøy deg selv. Be noen i din nærhet om å si fra når han/hun synes du begynner å slurve og falle tilbake i gamle mønstre.

HVA ER FORDELENE MED EN GOD HOLDNING?
Fordelene med en god kroppsholdning er mange, men de tåler å gjentas:

Bedre pusteevne. En dårlig, sammensunket holdning forkorter musklene foran, noe som gjør det vanskeligere å puste. En god holdning forbedrer derimot oksygenopptaket med 30 %.

Selvtillit. En god holdning gjør at du føler deg mer selvsikker, kroppen utstråler selvtillit og autoritet. Dårlig holdning sier det motsatte, lav selvtillit og frykt.

Smertelindring for ryggen. En god holdning i en nøytral posisjon gjør at du kan bruke musklene riktig, noe som fører til en bedre følelse i ryggen. Dårlig, sammensunket holdning belaster ryggraden, noe som kan føre til langvarige smerter.

Bedre humør. Humøret påvirkes av kroppsholdningen. Når du føler deg nedfor, har du en tendens til å synke sammen og henge med hodet. Når du er glad, strekker du deg naturlig ut og inntar en stolt holdning.
Fordøyelsen. Med en god holdning har de indre organene god plass, og du kan fordøye maten uten problemer.

Slankere utseende. En god holdning får deg til å se slankere ut. Dårlig holdning kan få magen til å stikke ut.
Mindre hodepine. Forskning viser at fremoverbøyd hode øker risikoen for tilbakevendende hodepine.

Mindre stivhet når du blir eldre. Kroppsholdningen påvirker hvordan kroppen eldes. En god holdning reduserer risikoen for stivhet og belastning på leddene.

Mer energi. Når du har en dårlig, sammensunket holdning, må kroppen jobbe hardere fordi det er en unaturlig stilling. Musklene blir raskere slitne. Med en god holdning sløser du ikke like mye energi.

Lettere å konsentrere seg. Den forbedrede oksygentilførselen som en god holdning gir, har en positiv effekt på hjernen og dermed på konsentrasjonen.

Ja, fordelene med en god holdning er utrolig mange. Og det finnes hjelpemidler som holdningsvester og holdningsstøtter som kan hjelpe deg på veien. Det kan være hardt arbeid å jobbe med holdningen, men det lønner seg virkelig! Ditt eldre jeg vil takke deg hvis du tar tak i og forbedrer holdningen din.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.