Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Fibromyalgi

Fibromyalgia

Fibromyalgi er en smertefull lidelse som gir langvarige smerter eller verk i musklene i flere deler av kroppen. Sykdommen kjennetegnes av lange perioder med smerter i kroppen, stivhet og nummenhet i musklene. Magesmerter og andre smertefulle symptomer er også vanlig. I tillegg øker sykdommen den sykes generelle følsomhet for smerte, slik at ting som ikke oppleves som smertefulle for friske mennesker, likevel kan være smertefulle for en person med fibromyalgi. Smertene er spredt over hele over- og underkroppen på både høyre og venstre side, selv om noen områder og kroppsdeler kan gjøre mer vondt enn andre. I tillegg til at stress, dårlig søvn og repetitive bevegelser kan bidra til at fibromyalgi oppstår, kan tilstanden være arvelig.

Det finnes foreløpig ingen vitenskapelige bevis for at fibromyalgi kan forebygges, men det finnes tiltak du kan iverksette for å redusere hyppigheten og intensiteten av symptomene hvis du er rammet. De fleste er knyttet til livsstil, for eksempel er det viktig å sørge for å få nok søvn, redusere psykisk og fysisk stress og øke den fysiske aktiviteten for å lindre symptomene. Hvis du har smerter, bør du oppsøke lege, da langvarige smerter er knyttet til fibromyalgi. Det er også viktig å se over arbeidsstillingen din for å motvirke spenninger i kroppen. Hvis du føler deg stresset og har søvn- og konsentrasjonsvansker, er det viktig å ta alle faresignalene på alvor og søke profesjonell hjelp.

Studier har vist at økt fysisk aktivitet er en av hovednøklene til å forbedre livskvaliteten og redusere kroppssmerter for fibromyalgirammede. Trening frigjør endorfiner i kroppen som fungerer som naturlig smertelindring og kan forbedre humøret, men det er viktig å starte sakte og øke aktivitetsnivået gradvis for ikke å sjokkere kroppen. Et godt hjelpemiddel for å lindre smerter i kroppen kan være ulike støttebandasjer som varmer og støtter musklene, noe som gjør at smertene kan oppleves som mildere. Hvis du også har smerter i leddene, finnes det mange forskjellige gode støtter for for eksempel hånd- og ankelledd, knær, skuldre og albuer som kan lette veien til et mer smertefritt liv med fibromyalgi.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.