Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Urinsyregikt

Gout

Urinsyregikt er en alvorlig betennelse i leddene som kommer i raske anfall og kan være svært smertefull. Det som kjennetegner urinsyregikt er at betennelsen vanligvis rammer det indre leddet i stortåen. Du kan imidlertid også få problemer med betennelse i hæler, ankler, håndledd og albuer. Årsaken til sykdommen er dannelse av urinsyrekrystaller i leddene. Krystallene gir store smerter i leddet fordi de blir til små skarpe nåler som skraper på innsiden av leddene. Urinsyregiktanfall kan utløses etter at kroppen har vært utsatt for store påkjenninger, for eksempel en alvorlig infeksjon eller en operasjon. Du kan også få urinsyregikt hvis du drikker svært store mengder alkohol og spiser et proteinrikt kosthold.

Et enkeltstående anfall av urinsyregikt leges vanligvis i løpet av et par uker, men hvis betennelsen kommer tilbake, kan du bli anbefalt medisiner for å redusere risikoen for nye anfall. For å forebygge nye urinsyregiktanfall bør du prøve å unngå å drikke alkohol samtidig som du spiser store mengder proteinrik mat. Ellers er det viktig å trene regelmessig for å holde kroppen frisk. Hvis du er overvektig og har gjentatte urinsyregiktanfall, er det forebyggende å prøve å gå ned i vekt for å unngå nye anfall. Det er imidlertid viktig å ikke gå ned for mye i vekt på kort tid, da dette også kan utløse et giktanfall.

Det kan være svært vanskelig, om ikke umulig, å bevege seg når urinsyregikten gjør mest vondt. Så snart smertene begynner å avta litt, kan det imidlertid være en god idé å forsøke å komme i gang med en eller annen form for fysisk aktivitet for å fremskynde tilhelingsprosessen og forebygge nye urinsyregiktanfall. For å gjøre det lettere å trene slik at du ikke får for vondt når du beveger deg, finnes det mange ulike typer beskyttelses- og støtteutstyr, for eksempel kompresjonsstrømper, som lindrer smerter i hæl og fot og kan være verdt å prøve. Kompresjonsstrømper øker blodgjennomstrømningen og fremskynder dermed tilhelingen av betennelsen. Du finner forskjellige kompresjonsstrømper i vårt sortiment!

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.