Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Åreknuter

Varicose veins

Åreknuter er navnet på en vanlig tilstand der det oppstår utvidede, synlige vener. Vanligvis på innsiden av underbena. Åreknuter øker med alderen, og faktorer som arvelighet spiller en rolle for om man rammes. Kvinner er mer representert i befolkningen, og det er en sammenheng mellom økt forekomst av åreknuter og antall graviditeter.

I tillegg til arv og graviditet kan overvekt bidra til åreknuter, i tillegg til endringer i kvinnelige kjønnshormoner og hypoksi i venene. Hypoksi betyr at vevet i kroppen mangler oksygen. Utvidede, grunne og slyngede vener er det vanligste symptomet på åreknuter, og graden av ubehag er individuelt. Noen er ikke plaget i det hele tatt, mens andre ønsker å behandle tilstanden. I tillegg til de synlige venene er det andre symptomer som kan gi mer fysisk ubehag. Hovne føtter og ankler, kløe, spenninger og i noen tilfeller smerter kan forekomme. Hos noen påvirkes også blodsirkulasjonen, noe som kan føre til ulike komplikasjoner.

Behandlingen av åreknuter er hovedsakelig rettet mot å lindre symptomer og ubehag. Dette gjøres best ved hjelp av kompresjonsbehandling der man bruker kompresjonsstrømper, bandasjer eller andre produkter som er beregnet på trykk. Hvor effektiv behandlingen er, varierer fra person til person. Det finnes også større inngrep som åreknutekirurgi, injeksjonsbehandling, laserbehandling, elektrokoagulering eller skumbehandling, men det finnes i dag ingen reell dokumentasjon på hvor effektive disse behandlingene er. Kompresjonsstrømper, eller med andre ord støttestrømper, anbefales først og fremst for å øke trykket og skade de syke venene slik at de krymper og til slutt forsvinner.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.