Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Flate føtter

Flat feet

 Plattfot er akkurat det det høres ut som, foten er flat, det vil si at fotbuen er mer eller mindre nedsunket i stedet for den normale fotbuen. Noen av oss er født med det, mens de fleste av oss får det med årene. Den indre fotbuen kollapser med alderen, og dette fører ofte til overpronasjon, som innebærer at foten ruller innover og belaster ankel og ben. Den lave plasseringen av fotbuen fører til at du går mer på innsiden av foten, noe som skaper en feilstilling av foten. Plattfot gir ikke alltid problemer, men kan gi smerter i leggen, kneet og ryggen. Du kan oppleve smerter under foten, spesielt i hælen, ved overbelastning.

En vanlig årsak til plattfot, eller nedsunken fotbue, er at det er arvelig. Men det kan også forårsakes eller forverres av faktorer som alder, overvekt eller graviditet. Livsstilen vår spiller også en rolle. Hvis vi for eksempel går og står mye på jobben, bidrar det til flate fotbuer, spesielt hvis underlaget er hardt. Selv dårlige sko kan føre til at føttene kollapser og ruller mer innover enn de burde.

Med plattfot er det viktig å bruke sko som gir god støtte til foten. Hvis skoene du bruker, har en flat innersåle, kan du få bedre holdning og støtte for foten med fotbuestøtter. For ekstra støtte og stabilitet for hele foten kan du bruke en halv- eller helsåle. Fotinnlegg støtter fotbuen, forebygger overpronasjon og gir kroppen en korrekt holdning. Innleggene skal være fleksible og bevege seg med foten og støtte alle tre fotbuene. Innleggene gir både støtte og en behagelig følelse når du går eller løper.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.