Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Hælspore (Plantar fasciitt)

Heel spur (Plantar fasciitis)

Har du smerter på innsiden av fotbladet eller hælen? Gjør det vondt når du våkner om morgenen, men så avtar smertene? Kommer smertene tilbake når du løper eller driver med annen idrett? Da er det mulig at du har fått hælspore. Hælspore kalles plantar fasciitt på fagspråket og er en overbelastningsskade som kan oppstå ved økt treningsintensitet eller når du belaster foten mer enn vanlig. Skaden er selvhelbredende, men restitusjonstiden kan være lang, opptil 2 år.

HVA ER SYMPTOMENE PÅ HÆLSPORE?
Hælspore kan kjennes på forskjellige måter, men noen av de vanligste symptomene er.
- Smerter under foten når du nettopp har våknet.
- Smerter i hælputen når du har sittet stille lenge og er på reise. Smertene er ganske like som om morgenen, men kan være noe mildere.
- Smerter eller kramper i plantarfascien ved belastning. Smertene avtar ofte etter hvert som foten varmes opp.
- Smerter i hælen ved belastning.
- Hælspore kan også gi smerter i hvile. Det rammer først og fremst personer som har jobber som innebærer mye stående og gående arbeid. Etter en dag med mye anstrengelse er det vanlig å ha en bankende smerte som vedvarer selv når man hviler.

HVORFOR FÅR MAN HÆLSPORE?
Hælspore er en overbelastningsskade når svangsenen har blitt overbelastet og kroppen har blitt utsatt for påkjenninger som den ikke tåler. Det er for eksempel vanlig at smertene oppstår hvis du øker treningsdosen i et raskere tempo enn kroppen tåler. Den bakenforliggende årsaken til smertene kan ofte ligge andre steder enn i foten; årsaken kan for eksempel være at du har en ubalanse i hofter, vev og ben som gjør at kroppen ikke takler belastningen du utsettes for. Du kan også få hælspore hvis du endrer "fotadferd". For eksempel hvis du ikke er vant til å gå barbeint og begynner med det, eller hvis du øker bruken av flate sko. Problemer med hælspore kan også forverres hvis du har et øye eller lave fotbuer, eller hvis du er overvektig.

KAN MAN GJØRE NOE SELV FOR Å LINDRE/HELBREDE HÆLSPORE?
Det som er viktig under helingsprosessen, er å lytte til kroppen og ikke utsette den for unødvendig stress. Hælspore tilheles normalt av seg selv, selv om det kan ta lang tid, opptil 2 år, og i tilhelingsperioden er det noen ting du bør tenke på for å lette tilhelingen og redusere risikoen for at smertene øker eller kommer tilbake:

REST
Hvis det gjør vondt, er det bra å hvile og la kroppen restituere seg. Men hvis du ignorerer smertene og fortsetter som vanlig, kan det etter hvert bli dobbelt belastende. Jo raskere du tar tak i problemet, desto raskere vil helingsprosessen gå.

BRUK INNLEGG OG SOKKER MOT HÆLSPORE
Det finnes innleggssåler, innlegg og sokker som er spesielt utviklet for personer med hælspore. De gir god demping og smertelindring samtidig som de hjelper hælen til å gro raskere.

TRENING
Det er viktig å begynne å trene for å øke funksjon og bevegelighet og for å bygge opp styrke i foten. Det finnes rehabiliteringsøvelser som er spesielt utviklet for å lindre hælspore. Tåhev er for eksempel en klassisk øvelse som gjøres daglig for raskere tilheling. Et treningsprogram kan utarbeides sammen med en fysioterapeut. Det er viktig å dosere rehabiliteringen riktig, ikke for lite og ikke for mye.

INVESTER I KOMFORTABLE SKO
Sjekk skoene dine for å forsikre deg om at de ikke er ødelagte eller dårlig konstruert. Prioriter komforten og bruk sko med solide såler og god støtdemping.

JOBB MED LØPETEKNIKKEN DIN
Når du er i gang igjen, kan løpeteknikken være avgjørende for å unngå nye skader. For å unngå hælspore anbefales det for eksempel at du setter forfoten foran i løpesteget (og ikke hælen).

Treningen og alle tiltakene kan virke håpløse, men det er viktig å ikke gi opp og la helingsprosessen ta den tiden den trenger! Det er ikke uvanlig at det tar opptil 2 år å bli kvitt symptomene på hælspore. I tilhelingsperioden er det viktig å lytte til kroppen!

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.