Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Fremre korsbåndskade

ACL injury

I idrettsverdenen er det ganske vanlig å høre om folk som lider av såkalte korsbåndskader. Denne typen skade kan forårsake store smerter for de som rammes. Faktum er at vi har både fremre og bakre korsbånd i knærne som fungerer som to leddbånd. Deres funksjon er å gjøre knærne våre stabile og faste, og de fungerer også ved å holde underbenet sammen med lårbenet. Derfor er det helt naturlig at korsbåndskader er svært smertefulle. Personer som er svært aktive mellom 14 og 30 år, er mest utsatt for korsbåndskader. Men også utenfor idretten kan man være uheldig og vrikke kneet på en ukontrollert måte slik at korsbåndet skades.

Ofte er den underliggende årsaken til korsbåndskader at kneet har blitt vridd med stor kraft ved et uhell. En annen årsak er for eksempel kraftig oppbremsing, som også kan føre til skader på korsbåndene. Vanligvis er det de fremre korsbåndene som skades i idretter som fotball og ski. Ved slike kraftige vridninger ryker korsbåndet enten helt eller bare litt. Det er vanlig at man får problemer på grunn av korsbåndskaden umiddelbart etter ulykken, men noen kan også få problemer en stund senere.

Hvis du vrir kneet og skader det fremre korsbåndet, kan det faktisk føles som om noe virkelig går i stykker i kneet eller "popper". Dette medfører selvsagt store smerter, og ofte hovner kneet betydelig opp kort tid etterpå. Noen ganger kan man forveksle en forskjøvet kneskål med en korsbåndskade. Det er ikke uvanlig å få problemer med å gå fordi det er vanskelig å støtte på benet. Noen dager eller uker etter skaden vil smertene avta sammen med hevelsen. Kneet kan fortsatt føles ustøtt når du går. I trapper kan det også føles som om kneet bare bøyer seg.

Hvis det fremre korsbåndet er skadet, er det godt å kunne bandasjere kneet med passende trykk så raskt som mulig. Da unngår man forhåpentligvis den verste hevelsen. Kulde kan også redusere smertene i denne perioden. Deretter er det viktig at en lege undersøker kneet og vurderer hvor alvorlig skaden er. Man må regne med å bruke krykker og smertestillende i en periode etterpå. Når det gjelder behandling av korsbåndskader, finnes det ulike tilnærminger. For noen er fysioterapi en utmerket måte å trene opp kneet igjen på. De fleste blir friske ved hjelp av fysioterapi, men noen har dessverre fortsatt smerter selv om skaden er leget. Men noen ganger er det nødvendig med operasjon. Noen blir operert umiddelbart, mens andre må vente noen uker for å se resultatene av fysioterapien. Ved operasjon av fremre korsbåndskader brukes vanligvis en sene fra benet til å erstatte det skadede korsbåndet.

Hvis du har gjennomgått en korsbåndsoperasjon, er rehabilitering viktig for å komme på beina igjen. Du vil vanligvis få et program som trappes opp over en viss tidsperiode. Rehabiliteringen skal vare i minst seks måneder, men det er ikke uvanlig at det er nødvendig med slik trening nesten et år etter operasjonen. Under rehabiliteringen anbefales det å bruke en knestøtte med god stabilitet for å unngå risikoen for nye skader.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.