Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Hopperkne

Jumper's knee

Hopperkne er en idrettsskade som også kan kalles patellar tendinitt. Skaden er en type belastningsskade og oppstår i en sene i kneet. Definisjonen av patellar tendinitt brukes hvis problemet innledes med betennelse, men det kan også være smerter uten betennelse. Det kalles da patellar tendinose eller patellofemoralt smertesyndrom. Hopperkne gir alltid en viss grad av smerte.

Diagnosen hopperkne forekommer i ulike sammenhenger, men er vanligst i idretter der man løper og hopper mye. Fotball-, håndball- og høydehopputøvere er spesielt representert når det gjelder problemer med hopperkne. Skaden, som sitter på den øvre delen av patellarsenen, oppstår når patellarsenen utsettes for for stor belastning eller et gjentatt feilaktig bevegelsesmønster. Det er en av de vanligste overbelastningsskadene i kneleddet hos idrettsutøvere. Ulike grader av skaden kan manifestere seg på forskjellige måter, for eksempel i form av smerter før, under og/eller etter aktivitet.

Behandling av hopperkne kan gjøres gjennom eksentrisk styrketrening og fysioterapi. Problemer som ikke går over kan kreve operasjon. Forebygging av hopperkne krever at utøveren trener riktig og bygger opp styrke og stabilitet rundt kneet. Som med all trening bør du varme opp skikkelig før du øker belastningen. Det er viktig å ha god teknikk og ikke belaste kneet for mye under treningen.

Det finnes også et stort utvalg av ulike knestøtter som gir avlastning og smertelindring for de som er rammet av hopperkne. En kneskinne kan også brukes i forebyggende øyemed.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.