Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Hovent kne

Swollen knee

Et hovent kne er kjent for å være et klassisk tegn på betennelse. Men faktisk er betennelse en sjelden årsak til hovne knær, og det finnes andre, mye mer sannsynlige årsaker. For eksempel kan akutte traumer forårsake blødninger som resulterer i hevelse. Overbelastningsskader kan også forårsake hevelse. Uansett årsak er hevelse i kneet et symptom på at kneleddet ikke fungerer optimalt.

TRENE MED ET HOVENT KNE?
Hvis du har problemer med et hovent kne, bør du starte med en undersøkelse for å finne ut hva den underliggende årsaken er. Inntil diagnosen er stilt, bør man være forsiktig med høy belastning på et hovent kne, spesielt hvis belastningen utløser smerter. Når diagnosen er stilt, årsaken til hevelsen er eliminert og kroppen får restituere seg, bør hevelsen gradvis forsvinne. Behandling av leggmuskulaturen og personlige rehabiliteringsøvelser som tåhev er som regel veldig bra, da det fører til bedre sirkulasjon av blod og lymfe opp til hjertet.

HVORFOR FÅR MAN ET HOVENT KNE?
Det er tre hovedårsaker til hovne knær; akutt traume, overbelastningsskader eller (det mindre sannsynlige) betennelse i kneet.

1. Traumer oppstår ofte i forbindelse med idrett, eller hvis det på annen måte er mye ytre belastning på kneet. Korsbånd- og meniskskader kan oppstå som følge av slike traumer. Ved en akutt skade på et vev inne i kneet kan symptomene være dramatiske med betydelige smerter og hevelse.
2. Overbelastningsskader, derimot, oppstår uten traumer og oppstår når en hvilken som helst del av leddet utsettes for gjentatte belastninger som sliter på strukturen slik at det oppstår smerter. Årsaken til dette er en funksjonsfeil i kneet eller et annet ledd som gjør at kreftene ikke fordeles riktig.
3. Betennelse kan også føre til at kneet hovner opp. Betennelse er imidlertid den minst vanlige årsaken til et hovent kne.

HVA GJØR DU HVIS DU HAR ET HOVENT KNE?
Hvis du har et anstrengt eller hovent kne, er det viktig å hvile fra anstrengende trening for å gi skaden tid til å leges. Du blir som regel bedre hvis du hviler noen dager og deretter trener med mindre belastning, kortere tid eller lavere intensitet enn tidligere. En mulig vei å gå er å bytte til en treningsform som ikke belaster hamstringen så mye.

I hvileperioden er det bra å holde seg aktiv med skånsomme øvelser av rehabiliterende art. En klassisk og enkel øvelse er tåhev, men det finnes også mange andre øvelser for å skape variasjon.

Det er viktig å merke seg at hvis hevelsen i kneet blir verre, til tross for aktiv hvile, bør du oppsøke lege.

En kneskinne kan være en god idé både under rehabiliteringen og når du skal tilbake til mer normal trening. Knebeskyttere fungerer også godt som et forebyggende tiltak for å unngå fremtidige kneproblemer.

BEHANDLING AV ET HOVENT KNE
Hvis du har en akutt skade der kneet hovner kraftig opp, er vår anbefaling at kneet først undersøkes av en lege. Dette for å kunne stille en korrekt diagnose og dermed beslutte riktig behandling.
Hvis det viser seg at skaden ikke krever operasjon eller annen medisinsk behandling, er det i stedet lurt å få hjelp av for eksempel en naprapat eller fysioterapeut. De kan hjelpe til med behandlings- og rehabiliteringsopplegg som er tilpasset den enkeltes skadehistorikk og symptomer.

Hovedformålet med behandling av hovne knær og andre kneproblemer er å skape forutsetninger for at kroppen kan bevege seg uten kompensasjoner som fører til overbelastning. Når alle ledd er i god bevegelse og du har en etablert muskelkontakt, skapes det forutsetninger for at kneet kan holde seg skade- og smertefritt, eller få lov til å gro hvis du allerede har smerter.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.