Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Hovne ben

Swollen legs

Hovne ben kan ha mange forskjellige årsaker. Som oftest skyldes hovne ben økt væskemengde i beina, og den underliggende årsaken kan være alt fra graviditet og overanstrengelse til sykdom eller kostholdsvaner. Hvis du opplever betydelig hevelse i bena som oppstår plutselig og tilsynelatende uten årsak, bør du oppsøke lege for å utelukke sykdom.

Et kosthold med mye salt eller alkohol kan føre til at kroppen akkumulerer unødvendig mye væske. Dette skyldes at salt binder væsken i kroppen. Hvis du har et svært høyt inntak av karbohydrater sammenlignet med protein, kan dette også være en medvirkende årsak. Et første skritt kan derfor være å legge om kostholdet for å se om du opplever en bedring. Hvis du i en periode har anstrengt deg så mye at vevet i beinet har blitt overbelastet, er dette en naturlig forklaring. Sørg for å ta det rolig, la beina hvile og ta på deg et produkt som gir støtte, for eksempel kompresjonsprodukter eller støtte for lår og legger. Økt varme utendørs kan føre til økt hevelse.

Den økte hevelsen som skyldes væskeretensjon, skyldes at venesystemet ikke fungerer som det skal. Når du er stillesittende eller går og står hele dagen, hoper det seg opp væske i beina. Det finnes flere måter å forebygge eller lindre dette problemet på. Du kan prøve å holde bena høyt, og du bør unngå å sitte med bena i kors. Bevegelse er også bra for å øke sirkulasjonen. Bruk kompresjonsprodukter, for eksempel støttestrømper. Disse omslutter benet og hindrer at blod og væske samler seg. Ta dem på om morgenen når beina er mindre hovne. Du kan også bruke dem på lange flyreiser eller når du sitter mye stille.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.