Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Isjias

Ischias

Isjias er noe mange mennesker lider av i løpet av livet. Det oppstår når isjiasnerven kommer i klem og forårsaker prikking, smerter eller nummenhet på baksiden av ett eller begge bena.

Som oftest er det en muskel som irriterer isjiasnerven, ofte piriformismuskelen i setet. Dette kalles falsk isjias og går vanligvis over av seg selv, forutsatt at du hviler, ikke gjør smertefulle bevegelser og avlaster den irriterte muskelen.

I motsetning til falsk isjias er "ekte" isjias når en skive i ryggen er skadet og trykker på isjiasnerven. Ekte isjias kan forårsakes av en ulykke, tunge løft eller bevegelser som utsetter ryggraden for unaturlig belastning. Hvis du tror du har ekte isjias, er det lurt å oppsøke nærmeste helsestasjon.

Både ved falsk og ekte isjias er det viktig med avlastning og gode arbeidsstillinger. Unngå derfor løft og bevegelser der du roterer overkroppen. Samtidig bør du spenne magen og huske å holde en god holdning så snart du beveger deg.

Du kan også få hjelp ved å bruke ryggstøtte, gjerne i kombinasjon med ergonomiske sko eller innleggssåler. Dette avlaster kroppen, samtidig som du opprettholder en god holdning og bidrar til at skaden leges bedre.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.