Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Kneskålen ute av ledd (patellaluksasjon)

Dislocated kneecap (patellar luxation)

Patellaluksasjon er det medisinske navnet som brukes når kneskålen går ut av ledd. Slike skader oppstår fordi leddene og musklene i kneet ikke klarer å holde kneskålen på plass. Skaden oppstår ofte når man utfører en fysisk aktivitet som belaster kneet mye, eller når kneet plutselig får et hardt slag. Skaden er vanligere hos barn enn hos voksne fordi leddene er mykere og musklene mindre utviklet. Knær som går ut av ledd er mindre vanlig hos voksne, men når det skjer, er konsekvensene som regel mer alvorlige.

Det mest uheldige med denne typen skader er at de ofte kommer tilbake. Med andre ord, når kneskålen først har gått ut av ledd, er det mye større sannsynlighet for at det skjer igjen. Det er derfor viktig å trene opp kneet etter en patellaluksasjon. Dette gjøres best i samråd med en fysioterapeut som kan utvikle øvelser som styrker musklene i kneet. Styrket muskulatur gir større stabilitet i kneet, noe som også betyr at det er mindre sjanse for at kneskålen går ut av ledd igjen.

For å styrke et kne der kneskålen tidligere har gått ut av ledd, kan det være en god idé å kjøpe en skikkelig god kneskinne. Knestøtten gir økt stabilitet til et svekket kne og avlaster samtidig det skadde leddet. Den bidrar også til å holde kneskålen på plass samtidig som den reduserer smertene og ubehaget som kan følge av en patellaluksasjon.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.