Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Revmatisme - reumatiske sykdommer

Rheumatism - rheumatic diseases

Revmatisme eller revmatiske sykdommer er en samlebetegnelse for flere ulike sykdommer som har det til felles at de gir stive og verkende ledd. Noen av de vanligste er revmatoid artritt, psoriasisartritt, fibromyalgi og leddgikt. Den vanligste sykdommen er artrose, som innebærer at brusken mellom leddene ikke lenger dannes og brytes ned normalt. Artrose rammer så mange som én av fire svensker over 45 år, men kan også ramme unge mennesker. De første symptomene er smerter i leddene som oppstår spontant under normale hverdagsaktiviteter. Årsakene til revmatisme er fortsatt ikke helt klarlagt, og selv om den hovedsakelig rammer eldre, er den ikke en del av den naturlige aldringsprosessen. Noen av årsakene kan imidlertid være røyking, hormonelle forandringer og arvelighet.

Siden det finnes mange forskjellige typer revmatisme, må de forebygges og behandles på ulike måter. Ved den vanligste typen, artrose, bør du fortsette med et rimelig fysisk aktivitetsnivå, og en fysioterapeut kan hjelpe deg med å legge opp et treningsprogram som er tilpasset dine individuelle behov. Hvis du må ta smertestillende for å kunne trene, bør du alltid rådføre deg med legen din først. Hvis du er overvektig, bør du gå ned til normal vekt. Dette gjelder både i forebyggende øyemed og når du allerede er rammet. Husk at du ikke trenger å oppsøke lege for å få henvisning til fysioterapeut. Du kan skrive din egen henvisning eller begynne å trene på egen hånd med for eksempel en personlig trener.

Hvis du har smerter, finnes det produkter som kan hjelpe deg både i hverdagen og når du trener. En håndleddsskinne kan gi støtte til deg som lider av leddgikt eller annen revmatisme. Støtten øker blodsirkulasjonen i håndleddet, noe som reduserer både spenninger og smerter. Albuebeskyttere kan være et hjelpemiddel for personer med leddgikt. Beskyttelsen har en innebygd kompresjon som gir bedre stabilitet for albuen og kan dermed hjelpe deg med å utføre treningsøvelsene riktig. Det er viktig å gjøre øvelsene slik fysioterapeuten eller den personlige treneren har vist deg, fordi det reduserer risikoen for andre skader. En strikket albuebeskytter er også egnet for personer med artrose. Produktet bæres over armen og kan brukes under klærne.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.