Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Lymfødem

Lymphoedema

Når lymfevæske hoper seg opp i en del av kroppen slik at den blir hoven, kalles det lymfødem. Lymfødem er vanligst i armer og ben, men man kan også få lymfødem i ansiktet, på halsen eller på brystet. Lymfødem kan være medfødt, eller du kan bli rammet hvis du har gjennomgått en operasjon der lymfeknuter har blitt skadet eller fjernet. Det er også en sammenheng mellom fedme og lymfødem. Symptomene du kan merke hvis du er rammet, er at huden blir tykkere og mer spent enn vanlig, og etter hvert kan du også begynne å merke at det berørte området hovner opp og føles tyngre. Hvis lymfødemet fortsetter å vokse, reduseres bevegeligheten i kroppsdelen, noe som blant annet fører til hudproblemer og smerter.

Jo raskere en person med lymfødem får hjelp, desto større er sjansen for bedring. På et tidlig stadium kan det være mulig å bli kvitt symptomene, men hvis det ikke behandles i tide, er det en risiko for at opphopningen av lymfevæske også fører til opphopning av fett og bindevev i huden. Lymfødem behandles med kompresjonsstrømper som utøver et konstant trykk på det berørte vevet, slik at lymfødemet ikke vokser ytterligere og hevelsen reduseres. Kompresjonsstrømper legger et større trykk på kroppen enn vanlige støttestrømper, så det er viktig å gjøre nøye individuelle vurderinger slik at kompresjonen verken blir for høy eller for lav. Lymfødem kan forebygges ved å trene regelmessig og holde en sunn vekt.

Når du skal velge kompresjonsstrømpe, er det som nevnt viktig at du finner en strømpe som ikke har for høyt trykk, men heller ikke for lavt. I tillegg bør du bruke en strømpe som er tilpasset din størrelse og den kroppsdelen der lymfødemet sitter. For noen er det nok å ha strømpen på i løpet av dagen, mens andre må ha den på hele dagen. For å opprettholde trykket og forlenge sokkens levetid anbefales det at du skyller sokken daglig. Heldigvis finnes det i dag forskjellige typer kompresjonsstrømper i ulike stiler og med ulike funksjoner for alle livsfaser. Det viktigste er å velge en som passer dine behov!

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.