Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Skiveprolaps

Herniated disc

Det er skiver mellom hver ryggvirvel i ryggraden, og et skiveprolaps betyr at en skive har sprukket og buler ut i ryggmargskanalen. Den skadede skiven kan irritere nervene i ryggmargen og forårsake betennelse. Det føles vanligvis som en strålende smerte og er vanligst i korsryggen, men kan også forekomme i nakken eller hele ryggen. Som oftest går smertene over av seg selv, men noen ganger kan det være nødvendig med en operasjon.

Smerter fra skiveprolaps kan komme raskt eller utvikle seg over lang tid. Det er ikke helt klart hva som forårsaker skiveprolaps, men det skyldes delvis arvelige faktorer. Det finnes imidlertid mønstre som viser at visse livsstiler og vaner øker risikoen for skiveprolaps: røyking, tungt fysisk arbeid, tunge løft og langvarig stillesitting, for eksempel ved kontorarbeid.

Hvis du har skiveprolaps, kan det være svært smertefullt å gå og stå, men når de mest akutte smertene har gitt seg, er det bra å prøve å bevege seg. Dette vil fremskynde helingsprosessen. Prøv å trene så mye som mulig for å styrke ben- og ryggmuskulaturen. Unngå anstrengende bevegelser som bøying og løfting. Prøv å finne en god balanse mellom bevegelse og hvile. Du kan få behandling hos kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut, som også kan hjelpe deg med et passende treningsprogram.

Du kan også prøve å bruke ryggstøtter, som bidrar til å avlaste ryggen ved diagnoser som skiveprolaps, isjias eller ryggmargsskade, men som også kan være et svært godt alternativ allerede før du får problemer. Du får avlastning, økt stabilitet og mindre ryggsmerter med en god ryggstøtte. De gir avlastning og varme, noe som vanligvis er godt for ryggen.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.