Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Mortons nevrom

Mortons neurom

Føttene våre brukes hver dag og utsettes for kroppens vekt når vi går, løper eller står. En relativt vanlig tilstand som kan oppstå ved belastning av foten kalles Mortons nevrom. Tilstanden og årsaken til sykdommen er at nerver kommer i klem inne i foten - noe som resulterer i ubehag, smerter eller plager ved bevegelse og belastning. Smertene beskrives som brennende eller strålende fra fotens underside - vanligvis i overgangen mellom tredje og fjerde tå.

Smertene kommer ofte gradvis, og til å begynne med føles foten nummen eller brenner og stråler ned i tærne. Smerten er den utløsende faktoren som gjør at man gjenkjenner tilstanden. Det som har skjedd inne i foten, er at nerven har hovnet opp og dannet en knute mellom beina som går ut til tærne. Problemer med korsryggen og nedsatt bevegelighet i rygg og hofter kan også forårsake Mortons nevrom - ledd og muskler som påvirker bevegelighet, sirkulasjon og fysisk balanse er viktige for å avgjøre om en person er rammet eller ikke.

De direkte årsakene til tilstanden er vanskelige å fastslå. Generelt rammes kvinner oftere enn menn. En lav fotbue eller tidligere fotskader øker risikoen for å utvikle tilstanden, og det samme gjør bruk av smale, høyhælte og tettsittende sko. Alle kan rammes av Mortons nevrom, uavhengig av alder, kjønn eller om man ellers lever et sunt og fysisk aktivt liv.

Behandling for Mortons nevrom bør først gis etter at en korrekt diagnose er stilt. Det kan være nødvendig å oppsøke naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut, avhengig av omfanget, årsaken og utbruddet av Mortons nevrom. I første omgang er det viktig å avlaste foten og minimere eventuelle smertesymptomer. Til behandling eller forebygging er det viktig å anskaffe alle typer stabiliserende produkter som innleggssåler og ankelbeskyttere for å avlaste foten.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.