Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Supinasjon

Supination

Litt forenklet er supinasjon når foten lener seg for langt utover når du går eller løper. Supinasjon er en helt naturlig bevegelse og den beste måten for kroppen å skyve seg fremover på. Så bevegelsen i seg selv er ufarlig hvis du gjør den riktig. Men den blir skadelig og gir deg problemer hvis du gjør den for lenge eller på feil måte, når foten eller du selv ikke kontrollerer supinasjonen. Dette kalles overdreven supinasjon og påvirker hele kroppen.

Overdreven supinasjon belaster ankelmuskulaturen og reduserer fleksibiliteten i ankelen. Foten får vanskeligere for å absorbere støtene som alltid oppstår når man går og løper. Dette kan føre til smerter i ankler og knær, men også høyere opp. Beinhinnebetennelse kan også oppstå som følge av overdreven supinasjon.

Siden supinasjon legger en skrå belastning på ankelen, blir den ustabil og risikoen for forstuinger øker. I verste fall blir det umulig for deg å trene eller løpe uten smerter. Hvis foten ikke takler belastningen ved løping og gange på riktig måte, kan du få problemer lenger opp i kroppen. Belastningen øker på hofter og rygg. Holdningen kan også bli dårligere.

Ofte kan disse problemene løses med et par solide sko med mye støtte eller en innleggssåle med innebygd supinasjonskile. Ankelstøtter kan også hjelpe deg med å legge riktig vekt på foten. Overdreven supinasjon er ikke så vanlig. Du kan se om du legger feil vekt på foten ved å se på slitasjen på skoene dine. Hvis de er unormalt slitte på utsiden, har du grunn til å mistenke supinasjon.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.