Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Apofysitt

Apophysitis

En av de vanligste årsakene til hælsmerter hos barn er apofysitt eller Severs skade. Skaden skyldes overbelastning og oppstår etter mye trening og ved feilbelastning av foten over lang tid. Barn mellom 8 og 15 år rammes oftest av denne betennelsen. I den alderen vokser barn mye, og kombinasjonen av rask vekst og overbelastning kan føre til apofysitt. Det er vekstsonene i hælbenet som belastes og utviklingen forstyrres, med smerter som symptom. Smertene kan oppstå plutselig og sitter ofte på baksiden av hælbenet. Skaden leges av seg selv, men det kan ta opptil ett år.

Hvis barnet ditt har fått apofysitt, bør du oppsøke lege for å få bekreftet skaden. Deretter anbefales det at du prøver ut en ortopedisk fotseng til barnet ditt. Dette for å redusere smertene, men også for å fremskynde helingsprosessen. Ortopedene lager først en avstøpning av barnets fot etter å ha kartlagt bevegelsesmønsteret. Deretter lager de et innlegg som kan brukes i alle typer fottøy. Barnet kan bevege seg og delta i fritidsaktiviteter som vanlig og som før skaden. Det kan fortsatt gjøre vondt i hælen etter at innlegget er på plass i skoen, men det skal ikke være smertefullt. Andre ting du kan gjøre selv som kan hjelpe, er å hvile og tøye ut foten.

For å forebygge denne typen problemer er det viktig å ha gode sko og såler. Mange barn og unge bruker i dag sko med flate såler. Det betyr at foten ikke får den støtten eller stabiliteten den trenger, noe som kan føre til smerter. Betennelsen kan merkes bedre med en ankelstøtte som går langs baksiden av hælen. Den gir også varme, noe som kan være gunstig ved smerter og betennelser. Fordi støtten er tynn, passer den lett inn i skoen. Spesialsokker som styrker og støtter hælen kan også være et alternativ. Spesialsokker er en type kompresjonssokker med åpen tå som bæres over foten. Strømpene finnes i ulike farger og mønstre, slik at barnet selv kan velge.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.