Velkommen til SPORTSMART

Stort utvalg

SPORTSMART Norge

Gratis levering på bestillinger over 499 kr

Lårhals

Thigh Contusion

En lårskade forårsakes av et hardt slag eller støt mot lårmuskelen. Det kan for eksempel være et kne som går inn i låret med stor kraft under en nærkontakt eller slåsskamp. Lårkaker er derfor relativt vanlig i kontaktsporter som håndball, innebandy og fotball. Lårkaker forårsaker blødninger i muskelen. Det er smertefullt, men i de fleste tilfeller ufarlig. Det første symptomet er intense smerter. Deretter følger hevelse og økt trykk i muskelen og til slutt et stort blåmerke på låret. Muskelfunksjonen påvirkes og blir dårligere, noe som gjør det vanskeligere å bevege benet.

Gjentatte lårkaker fører til økt arrvev i muskelen og kan føre til forkalkning av arrvevet og forbening av muskelen. Med økt arrvev kan muskelfunksjonen svekkes ytterligere, og risikoen for nye lårkaker eller andre skader i samme område øker.

HVA ER TILHELINGSTIDEN FOR EN LÅRHALS?

Tilhelingstiden for en lårkakeskade er 1-2 måneder, og i tillegg til å hvile den skadde muskelen kan du også trenge en støttebandasje når du begynner å trene igjen.

KAN MAN TRENE MED LÅRHALS?

Innen 48 timer etter at skaden har oppstått, blør det inne i muskelen. Du bør holde deg i ro for å holde sirkulasjonen så lav som mulig. Så svaret er at du i den akutte fasen bør unngå trening, tøyning, massasje eller andre aktiviteter som øker blodsirkulasjonen i området som er berørt av hamstringen.

BEHANDLING AV LÅRHALSEN

Når skaden er akutt, brukes trykkbandasjer og låret plasseres i høy stilling. Press baksiden av låret og leggen sammen, med kneet mest mulig bøyd, og pakk med kompresjonsbandasje det første døgnet. Avlastning med krykker er bra. Fortsett å bruke kompresjonsbandasje de neste 24 timene.

Etter den akutte skaden kan en varmende lårbeskytter støtte låret og samtidig bidra til effektivt å myke opp muskelen og bidra til økt kompresjon og flyt i skadeområdet, noe som letter tilhelingen.

REHABILITERING ETTER EN HAMSTRINGSKADE

Rehabiliteringen av hamstring påbegynnes så snart den akutte skaden har avtatt, gjerne etter et program som er utarbeidet av en fysioterapeut.

GJENOPPTA NORMAL TRENING ETTER EN HAMSTRINGSKADE

Ved gjenopptakelse av sportslige aktiviteter bør man bruke en beskyttende bandasje som marginalt dekker skadestedet den første tiden, vanligvis for resten av sesongen. Avhengig av skadens omfang og førstehjelpsbehandlingen som er gitt, tar det fra to dager til ti uker før idrettsaktivitetene kan gjenopptas.

En god rettesnor er at lårmuskelen er tilstrekkelig tilhelet og klar for full vektbæring når man kan oppnå 120° knefleksjon og det ikke er tegn til svakhet eller muskeltap.

Skriv en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.